broodjeSpelt graan is populair. Bakkers weten dat en bakken dus .. spelt brood. Logisch. Toch gaat dezelfde logica niet op voor video marketing. De consument wil iets anders maar marketeers bakken nog steeds dezelfde oude filmpjes. Tijd voor verandering.

Consumenten appen en digitale consumptie verloopt voor het grootste deel via smartphones en tablets. Wie zijn klant wil bereiken, moet zich op die kanalen richten. Maak video content die past bij de beleving van apps. Een paar tips:

  • gebruik de autoplay functie van Insta en FB en pak in de eerste 3 seconden de aandacht
  • gebruik dezelfde apps en gadgets als je klanten; film met je smartphone
  • creativiteit is belangrijker dan kwaliteit
  • geen editing en direct online
  • hou het kort; 6 seconden is soms al genoeg
  • de selfie stick: ook voor video

Klanten vinden het super. Duizenden views, tientallen likes en shares

Ik zie deze verandering ook in de kijkcijfers van de films die ik in opdracht maak. Tijdens het filmen van ‘de grote mooie film’ maak ik vaak een 6-seconden Vine filmpje. Dat vind ik leuk om te doen, mijn klant vind het leuk en die deelt die Vine dan ook weer met zijn klanten. De response is overdonderend. Klanten vinden het super. Duizenden views, tientallen likes en shares en in de reacties wordt altijd gevraagd om meer van die leuke filmpjes online te zetten.

Waarom is dit simpele filmpje zoveel populairder dan die grote, mooie film? Omdat het simpele filmpje vrijwel direct online staat. Het is NU. Dat zie je ook terug in de kijkcijfers: heel even enorm veel positieve aandacht, reacties, views. En na een dag, als ieder’s wall weer is gevuld met nieuwe plaatjes, berichten en filmpjes, staat de teller weer stil. Gelukkig hebben we dan nog de grote, mooie film.

Voor mij als filmmaker is er een heel nieuw genre bij gekomen. Met nieuwe technieken, nieuwe apparatuur en nieuwe concepten. Het oude, mooie filmen zal zeker blijven bestaan maar in de mix zit een enorme meerwaarde voor de klant. Het is voor mij de uitdaging om keer op keer iets nieuws te bedenken. Hmm .. wat nou als ik de volgende keer ..

#hyperlapse AZ AFAS Stadion

A video posted by Sybren Arnoldus (@sybren69) on